Velkommen til min lille verden:))

Så moro at du har funnet veien inn til meg,her finner du litt av hvert alt fra håndarbeide som jeg er veldig glad i og litt hage som jeg prøver å få orden på:) Vi bygde huset i 1987 og flyttet inn våren 1988 så det begynner å bli noen år nå.Hage har ikke blitt prioritert da mannen i huset overhode ikke hadde interesse av sånt tull som han sa:)
Og jeg klarte ikke å gjøre noe med det selv da jeg jeg kronisk syk med mye smerter:( Men nå ser det ut for at jeg har fått han på lag med meg og da er det best å smi mens jernet er varmt:) Fort går det ikke for han og har en kronisk sykdom:( Men vi kommer langt med godt samarbeid og ikke minst tålmodighet,vi har masse plass og ta av da vi bor på et småbruk;))Alle bildene er klikkbare hvis dere vil se dem bedre:))

søndag 11. juli 2010

Bunadskjorte

Litt informasjon om bunadskjorter til Nordmørsbunaden!!
Har fått spørsmål om hvilken skjorte av lin eller bomull som holder seg best over lang tid,og det er nokk lin som holder seg best under forutsetning at den er bahandlet rett i forhold til vask og oppbevaring,dette gjelder og bomullskjortene. Ei linskjorte skal aldri vaskes på mere enn 60 gr.gjør en det så ødelegges fibrene og den må aldri legges i klor. Må heller ikke vaskes i maskin,skal heller ikke henges opp på henger eller ute i sol ,men pakkes inn i et håndkle til den er nesten tørr.Vaskemiddlet som ho på husfliden bruker når ho vasker skjorter er Blenda hvit.
Bomullskjortene tåler høyere vasketempratur enn lin ellers skal den behandles på samme måte som linskjortene.

Oppebavaring av skjorter: ikke legg dem i plast for da kan dem få jordslag som ikke er så enkelt å få bort igjenn:( Det beste er å oppebevare dem i et putevar eller en pose i bomull som er laget for bunadskjorter:) Det samme gjelder for selve bunaden og.

Hva som er fineste av tellesøm eller labbsøm til Nordmørsbunaden er smak og behag.
Det samme gjelder lin eller bomull. I tellesøm er der bare lin som gjelder.(tror jeg)har ikke sett den i bomull.
Min personlige mening så er tellesøm skjortene den fineste til Nordmørsbunaden:) men som sagt er det også smak og behag:)

Bunadskjorten som jeg skal sy til meg selv er lin labbsøm skjorte da jeg skal ha Rindalsbundaden:))) Og det kan nå bli spennende da jeg aldri har vært borti labbsøm,men skal låne skjota til mamma å se etter så det går sikkert bra:))

Nordmørsbunaden som mamma hadde er det et av barnebarna hennes som har tatt over og den er 50 år og skjorta er like fin (det er ei tellesøm skjorte i lin) Hehe ho ble offer for det berømte kleskapet som krymper bunader:))

Ha en fin dag hvor dere enn befinner dere:))

1 kommentar:

Anonym sa...

Kjempefint innlegg! :-)

Jeg har stilt deg noen spørsmål tidligere om bunadskjorte og fått god hjelp. Så hadde jeg noen flere spørsmål, håper det er greit :-) Er den i bomull den skjorta det er bilde av her?

Jeg har veldig lite peiling på dette, men har fått intrykk av at stoffet i bomullsskjorter kan være av ulik kvalitet og tykkelse? Har sett ei skjorte som er lagd av bomullslerret og den virker som er litt tykkere i stoffet. Vet du om det er bomullslerret som brukes til labbsømskjorta til Normørsbunaden, eller er det en tynnere bomullstype?

Kan man vaske labbsømskjorten i bomull i vaskemaskin? Ser at det ikke anbefales for lin, så lurte på om det er annerledes med bomull. Og et ganske dumt (?) spørsmål til slutt: holder ei bomullsskjorte seg hvit og fin eller vil den også kunne gulne som ei linskjorte?